Nieuws

ViscoFood bouwt reeds meer dan 20 jaren wereldwijd pompinstallaties voor viskeuze producten in de voedingsmiddelenindustrie. Natuurlijk voldoen deze systemen aan de huidige wetgeving betreffende het veilig gebruik van installaties.

                      

Sancassiano GRE 600

Een incident bij een grote voedingsmiddelen fabrikant, waarbij een stukje kunststof tandwiel “zoek” geraakt bleek, was voor Viscofood  aanleiding kunststof onderdelen te gaan ontwikkelen, die detecteerbaar zouden zijn, indien losgeraakt of afgebroken. De uitdaging daarbij is natuurlijk binnen de richtlijnen van CE 1935/2004 te blijven.  

Nu kunnen we zeggen, dat wij er in geslaagd zijn de onderdelen, in contact met het product, te leveren in een “Metal detectable “ uitvoering. Na een lange testperiode blijken de kunststof delen in de pomp en volgplaat de goede eigenschappen te hebben en een volwaardig alternatief te zijn voor de voorheen niet traceerbare onderdelen. Op de IBA zullen wij deze onderdelen presenteren, waarmee we laten zien dat wij onze klanten blijven voorzien van kennis en producten , zelfs vooruitlopende op de wetgeving.

                         

Een volgende stap is ook reeds gezet. De schraaprand van onze pompunits is nu naast “Metal detectable “ eveneens  “X-ray detectable”.  Het ligt in de bedoeling dit ook voor de andere materialen in de pomp toe te gaan passen.

ViscoFood is en blijft toonaangevend in “Pumping viscous products

 

----------------------------------------------

 

In onze INFOod informatie rubriek proberen wij gebruikers en geïnteresseerden in onze
ViscoFood pompsystemen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen rondom ViscoFood pompinstallaties. In deze editie staan o.a. Europese richtlijnen en veiligheid centraal. 

Kunststoffen in uw pomp.

De kunststof slijtdelen in uw pomp moeten conform de Europese normen voldoen aan twee richtlijnen te weten ;

  • EU richtlijn 1935/2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met voedingsmiddelen in contact te komen.
  • EU richtlijn 10/2011 inzake toezicht op toepassingen.

Vaak wordt er door onze klanten gerefereerd aan de FDA normen echter kunt u tijdens de audits geconfronteerd worden met het feit dat deze Amerikaanse certificering wel interessant is maar niet conform de Europese richtlijnen.

Wij zijn in staat aan beide richtlijnen te voldoen. Daarbij hebben wij als doel gesteld  de slijtdelen  ook te verbeteren door waar mogelijk deze  oa een afwijkend blauwe kleur te geven. Als laatste hebben wij gemeend de afdichtingen, die in direct contact staan met het product te fabriceren uit een “metal detectable “  kunststof. In de kunststof wordt een minimale hoeveel staal verwerkt , zodat afgebroken delen opgemerkt worden in de metaal detector aan het einde van de productielijn. Aanleiding hiervoor was een product recall afgelopen jaar in Duitsland bij Mars. Een stukje van een kunststof ketting wiel ( niet van ons ) was in een van de repen gekomen. Het behoeft geen betoog wat hiervan de schade was.

Alle kunststof pomp onderdelen zijn ondergebracht in een revisie-set (REP-PA100T11-B1-M) inclusief certificaat en instructie t.b.v. de montage. Tijdens uw audits hoeft u dan niet meer ongerust te zijn of uw pompunit wel gekwalificeerd is voor de toepassing.      

Ook de schraaprand die aan de grote volgplaat bevestigd is kan in metal detectable blauw worden geleverd, omdat de schraaprand in contact komt met het product. Deze aanpassing  is voor u wat  bewerkelijker  en indien gewenst kunnen wij dit voor u verzorgen. Natuurlijk blijven de CE richtlijnen van toepassing.

Beschermkooi 

In plaats van het hard plastic ( gevaarlijk ivm splinters ) glaasje is er nu een RVS gaasje beschikbaar passend in iedere  pomp. Het plastic  gaasje was in veel gevallen door gebruikers verwijderd zonder een andere vorm van bescherming aan te brengen.
Het gaasje is leverbaar als THAAA0450.

RVS Beschermkap pompmotor

Onze pompen gaan lang mee en kunnen de tand des tijds goed weerstaan. Om die reden ontwikkelen wij aanvullende producten, zodat de pompen ondanks de leeftijd blijven voldoen aan de huidige normen en eisen. Sinds enige tijd is een rvs kap beschikbaar voor de oude model 155 motor.


De kap is door uzelf te monteren. 

Doseren

Steeds vaker wordt een beroep op ons gedaan vanuit de mengkuip via de pomp unit een dosering tot stand te brengen.


Het doseren is  mogelijk voor hoeveelheden vanaf 1 kg. Ook kan op basis van liters/min. gedoseerd worden. Wij horen graag wat uw specifieke wensen zijn.

Wij hopen met deze informatie  het kwalitatieve niveau van uw pompsysteem “up to date “ te houden. Zelfs voor de 'oudste' pompen , die soms al meer dan 20 jaar trouw hun werk uitvoeren!